بهبود مصرف پلاستیک در ایام عزاداری
استفاده از ظروف پلاستیکی یکبار مصرف دارای معایب جدی برای سلامت انسان و محیط زیست است. این مواد پلاستیکی علاوه بر آلوده کردن محیط، در طول تجزیه و تحلیل خود، مواد شیمیایی مضری را آزاد میکنند که میتوانند تهدیدی برای سلامت عمومی باشند. بنابراین، ضروری است که در ماههای محرم و صفر، که مصرف این ظروف افزایش مییابد، از روشهای مناسب برای کاهش استفاده از آنها استفاده شود. این امر میتواند شامل تشویق استفاده از ظروف قابل بازیافت، اجرای سیاستهای حمایتی و آگاهسازی عمومی در مورد پیامدهای زیستمحیطی این مواد باشد.
برای کاهش مصرف پلاستیک در ماه محرم و صفر چه کنیم ؟
در این ماه مقدس، عاشقان اهل بیت و امام حسین (ع) از عزاداران حسینی و مردم پذیرایی می کنند و از هر فرصتی برای ادای نذر خود استفاده می کنند. میزان این نذورات در این ماه بسیار زیاد است و اغلب افراد برای ادای نذر خود از ظروف یکبار مصرف استفاده می کنند. با این حال، می توان با اتخاذ راهکارهای مناسب، مصرف پلاستیک را در این ایام کاهش داد. برای مثال، می توان از ظروف قابل استفاده مجدد مانند ظروف شیشه ای یا ظروف سفالی استفاده کرد. همچنین، می توان از ظروف کاغذی یا مواد بازیافتی دیگر استفاده نمود. این اقدامات نه تنها به کاهش مصرف پلاستیک کمک می کند، بلکه می تواند به حفظ محیط زیست و ارائه خدمات پذیرایی با کیفیت بهتر نیز کمک کند.
این ظروف سرطان زا برای طبیعت و سلامتی ما بسیار مضر هستند پس بهتر است برای این ظروف جایگزینی بهتر بیابیم که برای سلامتی مشکلی نداشته باشد. از این رو توصیه می شود این بخش از سلامت نمناک را مطالعه کنید و برای کاهش مصرف پلاستیک در ماه های عزاداری محرم و صفر و حفظ محیط زیست نکات زیر را رعایت نمایید.
مضرات استفاده از ظروف یک بار مصرف پلاستیکی برای سلامتی
پلاستیک ها از مونومرها که از مشتقات نفتی مانند پروپان و یا اتان هستند ، تشکیل شده اند که تحت فرایندهایی تبدیل به پلیمر می شوند. پلیمرها تاثیری بر سلامت انسانها ندارد اما زمانی که آنها در مجاورت غذاهایی با دمای بالا و یا با خاصیت اسیدی قرار می گیرند به مونومرها تجزیه شده که مونومرها حاوی مواد سمی بوده و در طولانی مدت سبب ایجاد سرطان در انسانها می شود.
مضرات استفاده از ظروف یک بار مصرف برای محیط زیست
ظروف یکبار مصرف تجزیه ناپذیرند، و زمان زیادی طول می کشد تا تجزیه شوند، ( 200-300 یا حتی 500 سال ) بنابراین می توانند مشکلات زیست محیطی ایجاد کنند . این ظروف وقتی تجزیه می شوند، بعد از سالیان طولانی، ترکیبات مونومری و مضرشان وارد خاک می شود و از طریق خاک وارد محصولات غذایی می شود و به محصولات ضرر می رساند و خطری برای محیط زیست هستند چون تجزیه پذیر نیستند.
نکته هایی برای استفاده کمتر از ظروف یک بار مصرف :
به سنت های گذشته باز گردیم
در گذشته بسیاری از مردم برای ادای نذرهای خود از ظروف ملامین، استیل و شیشه ای استفاده می کردند که برای طبیعت و محیط زیست آسیبی در پی نداشت . آنها نذر چای خود را با استکان های کمر باریک ادا می کردند اما متأسفانه در سال های اخیر با گسترش ظروف یکبار مصرف و راحتی این ظروف که نیازی به شستشو ندارند ، سنت زیبای استفاده از ظروف دائمی را به فراموشی سپرده است.
دین اسلام دینی است که تاکید فراوانی بر حفاظت از محیط زسیت دارد پس برای اینکه در این روزها پیرو مکتب حسینی باشیم و دستورات دین خود را زیر پا نگذاریم و برای سلامتی خود نیز بهتر است این سنت فراموش شده ولی صحیح گذشته را دوباره احیا کنیم و به نکات زیر توجه کنیم :
1. اگر می خواهیم نذری به عزاداران حسینی ، نوشیدنی گرم بدهیم به جای لیوان های پلاستیکی از لیوان های شیشه ای استفاده کنیم.
2. از سفره های نذری خود ظرف پلاستیکی (PET) و بطری های آب را حذف کنیم و به جای آن از ظروف چند بار مصرف استفاده کنیم.
3. با خود لیوان، قاشق و چنگال شخصی به همراه ببریم تا استفاده از ظروف یک بار مصرف کاهش یابد .
4. به جای بنرهای پلاستیکی از پارچه نویسی استفاده کنیم .
5. به جای سفره های یک بار مصرف از سفره های پارچه ای یا پلاستیکی پایدار استفاده کنیم .
6. برای نگهداری کفش در هیأت ها بهتر است به جای استفاده از کیسه های پلاستیکی از کیسه های پارچه ای استفاده کنیم.
7. از خریدن بطری های یک بار مصرف آب تا حد امکان خودداری کنید و همراه خود لیوان برای نوشیدن آب داشته باشید .
8. از نی پلاستیکی استفاده نکنید و برای نوشیدن مایعات از لیوان یا از نی های کاغذی که جذب طبیعت می شوند استفاده نمایید.
توصیه مهم :
بسیاری از افراد از ظروف یکبار مصرف در این روزها برای ادای نذر خود استفاده می کنند ، اگر ناگزیر به استفاده از این ظروف شدید ، آنها را در خیابان رها نکنید زیرا منظره شهر را زشت می کند و برای برداشتن این ظروف کمر پاکبانی را خم می کنید و توجه کنید که پاکبانان شهرتان از لشگریان یزید نیستند !
پس خودتان ظروف یکبار مصرف خود را در سطل زباله بیاندازید.