با سلامت

سلامتی در یک قدمی شما

پیتزا خوردن: چه کسانی بیشتر در معرض عوارض قرار دارند؟

نسترن ۴ روز پیش

پیتزا به عنوان یکی از غذاهای پرطرفدار در میان جمعیت گسترده ای از مردم مطرح است. با این وجود، مصرف این غذا می تواند پیامدهایی را برای سلامت بدن به همراه داشته باشد. بعد از مصرف پیتزا و هضم آن در بدن، فرآیندهای متعددی آغاز می شود که در نهایت به جذب مواد مغذی و تبدیل آنها به انرژی مورد نیاز بدن منجر می گردد. این فرآیندها شامل ترشح آنزیم ها، حرکات دستگاه گوارش، جذب مواد مغذی در روده ها و در نهایت تبدیل آنها به انرژی قابل استفاده برای سلول های بدن می باشد. آگاهی از این تغییرات فیزیولوژیکی می تواند درک بهتری از چگونگی هضم و جذب مواد غذایی در بدن فراهم آورد.

پیتزا یکی از محبوب‌ترین و پرطرفدارترین غذاهای جهان است، اما مصرف بیش از حد آن می‌تواند عوارض جدی برای سلامت بدن داشته باشد. این غذا دارای مقادیر بالایی از کالری، چربی اشباع و سدیم است. به طور متوسط، یک برش پیتزا پپرونی حاوی 311 کالری، 13. 5 گرم چربی (5. 5 گرم چربی اشباع) و 720 میلی‌گرم سدیم است. مصرف مکرر پیتزا می‌تواند منجر به مشکلاتی در سیستم بدن شود. همچنین، هرچه بیشتر پیتزا مصرف شود، لذت کمتری از آن حاصل خواهد شد. این موضوع برای سایر غذاها نیز صادق است. بنابراین، مصرف پیتزا باید با احتیاط و در حد معقول انجام شود تا از عوارض آن جلوگیری شود.

دقایقی بعد خوردن پیتزا در بدن چه خبر می شود ؟

0-10 دقیقه پس از خوردن :

بزاق دهان سبب آزاد شدن آنزیم های گوارشی در دهان می شود و باعث می شود هضم غذا صورت گیرد. به دنبال هضم غذا کربوهیدرات های موجود در غذا شروع به تجزیه شدن کرده و تبدیل به قند فوق العاده ساده ای بنام گلوکز می شود. بدن از این قند برای متابولیسم و سوخت رسانی به ماهیچه ها استفاده می کند. قلب نیز این قند را حفظ خواهد کرد.

عوارض پیتزا

10-15 دقیقه پس از خوردن:

قبل از آنکه قند به جریان خون وارد شود چربی حاصل از پنیر پیتزا باعث می شود تا سرعت آن افزایش یابد. بدن انرژی خود را از سوزاندن و تجزیه کربوهیدرات ها به دست می آورد، پس یک برش پیتزا می تواند انرژی بیشتری مهیا کند. اگر به پنیر پیتزا یا گلوتن حساسیت داشته باشید آن ها می توانند باعث نفخ شکمی شوند زیرا بدن هضم غذا را آزاد و گازهای باقی مانده را رها می کند.

15-20 دقیقه پس از خوردن :

حال آن که کربوهیدرات بیشتری مصرف کرده اید قند ها در جریان خون افزایش میابند، لوزالمعده هورمون انسولین را ترشح می کند تا سلول ها از قند به عنوان سوخت استفاده کنند. این امر سبب می شود قند خون در سطح بالایی قرار گیرد . با گذشت زمان میزان قند خون بالا منجر به التهاب شده و مشکلاتی از قبیل بیماری های قلبی عروقی گرفته تا آسیب های عصبی، گردش خون ضعیف و عفونت های مختلف را ایجاد می کند ( به همین دلیل است که خوردن رژیم غذایی با قند بالا می تواند خطرناک باشد و باعث دیابت شود).

در نهایت قند به کبد رسیده و به چربی تبدیل می شود. در همین حال سطح لپتین ( هورمونی برای رفع گرسنگی و جلوگیری از پرخوری) بطور پیوسته افزایش خواهد یافت.

مضرات پیتزا

30 دقیقه پس از خوردن :

در صورت پرخوری شدید احساس بی حالی خواهید داشت و باعث می شود تا به سوخت نیاز داشته باشید. با این غذا در معده، بدن فوران هورمون گرلین را متوقف می کند بنابراین سبب رضایت شما از غذا خواهد شد.

دراین مرحله اسید های موجود در معده به سختی کار می کنند تا تمام چربی هایی که خورده اید را هضم کند. به محض آنکه چربی ها تجزیه شد اماده جذب شدن به جریان خون می شوند در همین حال به کبد نفوذ و برای سوخت مجدد آماده می شود.

کل این فرایند سطح تری گلیسرید را بطور موقت بالا می برد. موقتی بودن این امر چیز خوبی است زیرا میزان تری گلیسرید دائما بالا می تواند کلسترول خون را حفظ و گرفتگی و سخت شدن شریان ها را به همراه خواهد داشت. در صورت اضافه وزن و یا سابقه خانوادگی بیماری گردش خون سطح گلیسرید به مدت طولانی بالا خواهد ماند بنابراین خوردن فقط یک برش از پیتزا خطر ابتلا به بیماری هایی چون سکته مغزی و حمله قلبی را افزایش می دهد. اگر بطور کلی از سلامت خوبی برخوردار هستید سطح تری گلیسرید شما باید طی حدود 6 ساعت کاهش یابد.

45-60 دقیقه پس از خوردن :

خوردن یک وعده غذایی چرب باعث می شود گرفتگی شریان های خونی گسترش یافته و فضای کم تری برای جریان خون باقی بماند. از آن جا که یک رژیم غذایی پرچرب می تواند لخته شدن خون را تقویت کند این خطر برای کسانی که مشکلات قلبی دارند خطرناک خواهد بود.

خبر خوب آن است که هورمون ها به ویژه لپتین به مغز فرمان سیری ارسال می کند. چربی پنیر پیتزا سبب می شود تا بدن ترشح سروتونین (هورمون خواب آلودگی) را افزایش دهد و بعد از خوردن وعده غذایی حاوی کربوهیدرات این هورمون آزادانه جریان میابد.

مضرات خوردن پیتزا

3-4 ساعت پس از خوردن :

ساعت ها پس از خوردن پیتزا قند خون به حالت عادی برگشته و سبب می شود تا مجدد به خوردن علاقه پیدا کنید. هرچند تمام مراحل مجدد تکرار نمی شوند اما سطح تری گلیسرید بالا خواهد رفت. در این موقعیت برای صرف یک میان وعده برنامه ریزی کنید قبل از آنکه هورمون گرلین ترشح شود.

*چندین ساعت بعد :

اگر از سلامت کامل برخوردار هستید با خوردن هر از چند گاهی برش پیتزا مشکلی نخواهید داشت. با افزایش خوردن پیتزا وزن نیز افزایش خواهد یافت. خوردن کالری اضافی با گذشت زمان به افزایش چربی کمک می کند.

چنانچه مشکلات زیر را دارید بطور هوشمندانه خوردن پیتزا را ترک کنید:

  • چربی ناسالم در بدن
  • فشار خون بالا
  • دیابت
  • مقاومت به انسولین
  • بیماری قلبی
  • اضافه وزن
  • استعمال سیگار
بیماری قلبی

چه کسانی پیتزا نخورند ؟ عوارض مواد اولیه پیتزا

خمیرپیتزا :

خمیر پیتزا تهیه شده از آرد گندم است و حاوی «گلوتن» می باشد و برای افراد مبتلا به سلیاک مضر است. افرادی دیگری که باید خمیر پیتزا را با احتیاط بخورند، عبارتند از :

افراد دارای ریفلاکس که با خوردن خمیر پیتزا دچار افزایش اسید معده می شوند.

افرادی که به لبنیات حساسیت دارند یا دارای عدم تحمل لاکتوز هستند زیرا در پخت خمیر پیتزا به جای آب از شیر استفاده می کنند.

کالباس و سوئیس:

ترکیبات موجود در سوسیس و کالباس مانند روغن، ادویه و گوشت و مرغ اضافه شده به سوسیس و کالباس تاثیر منفی روی عملکرد دستگاه گوارش دارد و سبب ابتلا به بیماری ها و عوارض زیر می شوند:

  • سوسیس و کالباس به دلیل دارا بودن مواد افزودنی و نگه دارنده سبب ایجاد رادیکال های آزاد در بدن و ابتلا به سرطان می شوند.
  • مصرف سوسیس و کالباس به دلیل چربی بالا سبب اضافه وزن می شوند.
  • مصرف سوسیس و کالباس به دلیل وجود ادویه و مواد نگهدارنده ابتلا به حساسیت غذایی را افزایش می دهند.
ضرر پیتزا

پنیر پیتزا :

مصرف پنیر پیتزا بسیار چاق کننده و برای افراد مبتلا به فشارخون، افراد دچار عدم تحمل لاکتوز مضر است.

  • منبع اصلی لاکتوز شیر است، اما پنیر هم حاوی این نوع قند است و برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوزمضر است.
  • همچنین پنیر شور است و برای افراد مبتلا به فشارخون بالا مضر می باشد.
  • افراد دچار مشکل تاخیر در هضم مواد غذایی نیز به سختی پنیر پیتزا را هضم می کنند و بهتر است پیتزای بدون پنیر مصرف کنند.

گوشت :

مصرف پیتزای گوشتی برای مبتلایان به نقرس مضر است. همچنین مصرف پیتزاهای تهیه شده با گوشت قرمز به دلیل چربی بالا برای افراد مبتلا به چربی خون مضر است و باعث افزایش چربی خون افراد می شود.

قارچ :

مصرف قارچ در پیتزا برای افراد زیر مضر است :

افرادی که به خوردن قارچ حساسیت دارند و با خوردن قارچ دچار واکنش های حساسیتی می شوند.

قارچ منبع پروتئینی خوبی است اما برای افرادی که اسید اوریک بالا دارند، مضر است.

مضرات خمیر پیتزا

فلفل:

مصرف پیتزا به دلیل استفاده از فلفل در آن برای افراد مبتلا به زخم معده، ورم معده، ریفلاکس و انواع مشکلات گوارشی مضر است و مصرف فلفل در آنها موجب بروز علائم حساسیت مانند کهیر و عوارض حساسیت زا می شود.

پیاز :

ترکیبات موجود در پیاز مانند گوگرد و آلیسین باعث تحریک معده و افزایش ترشح اسید معده می شوند بنابراین برای افرادی که دچار مشکل گوارشی به ویژه زخم معده هستند، مضر است. همچنین مصرف پیاز به دلیل ترکیبات فرار سبب ابتلا به تنگی نفس و تحریک دستگاه تنفسی می شود.

ماهی:

خوردن پیتزای ماهی برای افرادی که به ماهی حساسیت دارند، مضر است و باعث بروز نشانه های حساسیت در آنها می شود.

بیوگرافی
سلامتی در یک قدمی شما
آخرین نوشته‌ها
آرشیو موضوعی