گیاهان مفید برای کنترل افت قندخون: علل، علائم و راهکارهای درمانی
کاهش سطح قند خون و گلوکز در بدن مسائل و مشکلات جدی را به دنبال خواهد داشت و بنابراین ضروری است که با داشتن یک رژیم غذایی مناسب و متعادل، از افت قند خون یا هیپوگلیسمی که معمولاً در میان بیماران مبتلا به دیابت رخ میدهد، جلوگیری به عمل آید. کنترل دقیق سطح قند خون و اتخاذ تدابیر پیشگیرانه مناسب، نقش بسیار مهمی در حفظ سلامت و جلوگیری از عوارض ناشی از نوسانات ناگهانی گلوکز در خون ایفا میکند.
هر آنچه که باید در مورد افت قند خون یا بیماری هیپوگلیسمی بدانید
افت قند خون یا هیپوگلیسمی یک بیماری است که ناشی از سطح بسیار پایین قند خون (گلوکز) می باشد، که منبع اصلی انرژی بدن است. هیپوگلیسمی اغلب در ارتباط با درمان دیابت است. این بیماری می تواند علائم مختلفی مانند سرگیجه، تعریق، تشنگی، گرسنگی و تاری دید را ایجاد کند. درمان به موقع و مدیریت صحیح قند خون می تواند از عوارض جدی این بیماری پیشگیری کند.
با این حال، چنانچه در این بخش از سلامت نمناک خواهیم گفت انواعی از بیماری های بسیار نادر - می توانند باعث کاهش قند خون در افراد بدون دیابت شوند مانند تب، هیپوگلیسمی خودش بیماری نیست - این نشانه مشکل سلامتی است.
درمان فوری هیپوگلیسمی زمانی لازم است که میزان قند خون در 70 میلی گرم در هر لیتر / )و یا 3.9 میلی مول در هر لیتر و یا پایین تر باشد. درمان طولانی مدت نیاز به شناسایی و درمان علت هیپوگلیسمی دارد.
علت افت قند خون چیست؟
علایم افت قند خون بیماری هیپوگلیسمی
اگر سطح قند خون خیلی پایین باشد، علائم و نشانه ها ممکن است شامل:
- ضربان قلب نامنظم
- خستگی
- رنگ پریدگی پوست
- لرزش
- اضطراب
- عرق کردن
- گرسنگی
- کج خلقی
- احساس سوزش در اطراف دهان
- گریه کردن هنگام خواب
ضعف و گرسنگی از علائم بیماری هیپوگلیسمی
همانطور که هیپوگلیسمی یا افت قند خون بدتر می شود، نشانه ها ممکن است شامل:
- گیجی، رفتار غیر عادی و یا هر دو، از جمله ناتوانی در انجام وظایف روتین روزمره
- اختلالات بصری، مانند تاری دید
- کم شدن هوشیاری
- افراد مبتلا به هیپوگلیسمی شدید ممکن است به نظر برسند که مست هستند. آن ها ممکن است با کلمات توهین کنند و شلخته وار حرکت کنند.
چه زمان باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر علائم هیپوگلیسمی را دارید و دیابت ندارید.
دیابت دارید و هیپوگلیسمی به درمان پاسخ نمی دهید. درمان اولیه هیپوگلیسمی آب میوه و یا نوشیدنی های غیرالکلی، شیرینی و یا خوردن قرص های گلوکز است. اگر این درمان قند خون را افزایش ندهد و علائم را بهبود بخشد، با پزشک تماس بگیرید.
اگر فرد مبتلا به دیابت یا سابقه مکرر هیپوگلیسمی دارای علائم شدید و یا از دست دادن هوشیاری است.
زمان مراجعه به پزشک برای افت قند خون
علل بروز افت قند خون
هیپوگلیسمی زمانی اتفاق می افتد که سطح قند خون خیلی پایین بیفتد. دلایل مختلفی وجود دارد که چرا این اتفاق ممکن است رخ دهد، شایع ترین اثر داروهای مورد استفاده برای درمان دیابت است.
تنظیم قند خون
اما برای درک این که چگونه هیپوگلیسمی اتفاق می افتد، به این مساله کمک می کند که بدن چگونه به طور طبیعی قند خون را پردازش می کند. وقتی غذا می خورید بدن شما از غذاهایی مانند نان، برنج، ماکارونی، سبزیجات، میوه ها و محصولات لبنی - به مولکول های قند مختلف، از جمله گلوکز، تجزیه می شود.
گلوکز منبع اصلی انرژی برای بدن است، اما نمی تواند بدون کمک انسولین به سلول های بیشتر بافت ها وارد شود - هورمونی که توسط پانکراس ترشح می شود. هنگامی که سطح گلوکز افزایش می یابد، سلول های خاصی (سلول های بتا)انسولین را آزاد می کنند. این به گلوکز اجازه می دهد تا وارد سلول ها شوند و سوخت لازم را برای سلول ها را فراهم کنند. گلوکز اضافی در کبد و ماهیچه های شما به شکل گلیکوژن ذخیره می شود.
پایین بودن سطح قندخون و گلوکز
همانطور که در این بخش از سلامت نمناک گفته ایم اگر به مدت چند ساعت غذا نخورده اید و سطح قند خون افت پیدا می کند، هورمون دیگری از لوزالمعده به نام گلیکوژن به جگر می فرستد تا گلیکوژن ذخیره شده را تجزیه کرده و گلوکز را به جریان خون بر می گرداند . این باعث می شود تا زمانی که دوباره غذا بخورید میزان قند خون را در یک محدوده نرمال نگه دارید.
علاوه بر تجزیه گلیکوژن کبد به گلوکز، بدن توانایی تولید گلوکز را نیز دارد. این فرآیند در درجه اول در کبد و همچنین در کلیه ها رخ می دهد.
عوامل احتمالی افت قند خون با دیابت
افراد مبتلا به دیابت ممکن است انسولین کافی (دیابت نوع 1)را نداشته باشند یا کم تر نسبت به آن واکنش نشان دهند (دیابت نوع 2). در نتیجه، گلوکز در جریان خون بالا می رود و ممکن است به سطح خطرناکی برسد.
برای اصلاح این مشکل، فرد مبتلا به دیابت می تواند انسولین یا سایر داروها را به برای کاهش سطح قند خون بخورید اما انسولین بیش از حد و یا دیگر داروهای دیابت ممکن است باعث کاهش زیاد سطح قند خون شود که باعث هیپوگلیسمی می شود . هیپوگلیسمی ممکن است در صورتی اتفاق بیفتد که بعد از مصرف داروهای دیابت به اندازه معمول غذا نخورید و یا بیشتر از حد معمول ورزش کنید.
عوامل ایجاد افت قند خون
عوامل احتمالی افت قند خون بدون دیابت
دیابت در افراد بدون دیابت کم تر رایج است. علل ممکن است شامل موارد زیر باشند:
داروها: خوردن قرص های یک فرد مبتلا به دیابت به طور تصادفی، یکی از دلایل احتمالی این بیماری است. داروهای دیگر ممکن است باعث هیپوگلاسمی ، به ویژه در کودکان و یا در افراد با نارسایی کلیه شوند. یکی از نمونه ها کنین است که برای درمان مالاریا به کار می رود.
برخی بیماری ها انتقادی: بیماری های شدید کبد، مانند هپاتیت شدید، می تواند منجر به بیماری هیپوگلیسمی شود. اختلالات کلیه می تواند بدن را ازدفع مناسب داروها باز دارد که می تواند به علت تجمع این داروها بر سطح گلوکز تاثیر بگذارد. گرسنگی طولانی مدت، همان طور که در اختلال تغذیه بی اشتهایی عصبی رخ می دهد، می تواند منجر به تخلیه موادی شود که بدن برای تولید گلوکز نیاز دارد و باعث ایجاد هیپوگلاسمی می شود.
بیماری های کبد و افت قند خون
تولید بیش از حد انسولین: تومور نادر پانکراس (انسولینوما)ممکن است موجب تولید بیش از حد انسولین شود که منجر به هیپوگلیسمی می گردد. تومورهای دیگر ممکن است منجر به تولید بیش از حد موادی نظیر انسولین شوند. بزرگ شدن سلول های بتای پانکراس که انسولین تولید می کنند ممکن است منجر به ترشح بیش از حد انسولین شوند.
نقص هورمون: اختلالات خاص غدد آدرنالی و غده هیپوفیز ممکن است منجر به کمبود هورمون های کلیدی که تولید گلوکز را تنظیم می کنند منجر شود. کودکان ممکن است دچارهیپوگلیسمی شود اگر کمبود هورمون رشد داشته باشند.
هیپوگلیسمی یا افت قند خون بعد از غذا
معمولا هنگامی که غذا نمی خورید (هنگامی که در حالت روزه هستید)معمولا اتفاق می افتد، اما همیشه اینطور نیست. گاهی اوقات هیپوگلیسمی بعد از غذا رخ می دهد، زیرا بدن بیش از نیاز انسولین تولید می کند. این نوع از هیپوگلیسمی ، به نام واکنشی یا هیپوگلیسمی بعد از غذا ممکن است در افرادی رخ دهد که جراحی معده داشته اند. همچنین ممکن است در افرادی رخ دهد که این جراحی را نداشته اند.
علت افت قند خون بعد از غذا چیست؟
مشکلات و عوارض افت قند خون
اگر علائم را خیلی نادیده بگیرید، ممکن است هوشیاری خود را از دست بدهید. به این دلیل که مغز به گلوکز نیاز دارد تا به خوبی عمل کند.علائم و نشانه های اولیه را تشخیص دهید چون هیپوگلیسمی درمان نشده می تواند منجر به موارد زیر شود:
- صرع
- کاهش هوشیاری
- مرگ
هیپوگلیسمی نیز می تواند به موارد زیر کمک کند:
- افتادن
- آسیب
- تصادفات وسایل نقلیه
از دست دادن هوشیاری از عوارض افت قند خون
هیپوگلیسمی ناخود آگاه
در طول زمان، تکرارقسمت های هیپوگلیسمی می تواند منجر به ناخود آگاهی هیپوگلیسمی شود. بدن و مغز دیگر طولانی مدت علایم و نشانه هایی قند خون پایین مانند لرزش یا ضربان قلب نامنظم هشدار نمی دهند وقتی این اتفاق می افتد، خطر و تهدید هیپوگلیسمی افزایش می یابد.
دیابت درمان نشده
اگر دیابت داشته باشید، بخش هایی از قند خون پایین ناراحت کننده هستند و می توانند ترسناک باشند. تکراربخش های هیپوگلیسمی ممکن است باعث شود انسولین کمتری مصرف کنید تا مطمئن شوید سطح قند خون خیلی پایین نمی رود. اما سطوح بالای قند خون نیز می تواند خطرناک باشد و باعث آسیب به اعصاب، رگ های خونی و اندام های مختلف شود.
افزایش یا کاهش قند خون افراد مبتلا به دیابت
پیشگیری از ابتلا به افت قند خون یا هیپوگلیسمی
اگر دیابت دارید، با دقت برنامه مدیریت دیابت را که پزشک تان تجویز کرده است دنبال کنید . اگر داروهای جدید مصرف می کنید، برنامه غذایی و دارویی خود را تغییر دهید، یا یک ورزش جدید انجام دهید، با پزشک درباره این که چگونه این تغییرات ممکن است بر مدیریت دیابت تاثیر بگذارد و خطر ابتلا به قند خون پایین را تحت تاثیر قرار دهد، صحبت کنید.
کنترل پیوسته گلوگزCGM گزینه ای برای برخی از افراد است، به خصوص آن هایی که دارای هیپوگلیسمی ناخود آگاه هستند. این دستگاه ها سیم کوچکی را زیر پوست قرار می دهد که می تواند گلوکز خون را به گیرنده بفرستد.
اگر سطح قند خون خیلی افت کند، برخی از مدل هایCGM را با هشدار به خطر خواهند انداخت. برخی پمپ های انسولین در حال حاضر باCGM ترکیب می شوند و می توانند تحویل انسولین را هنگامی که سطح قند خون به سرعت در حال کاهش است برای کمک به جلوگیری از هیپوگلیسمی قطع کنند.دقت کنید که همیشه، کربوهیدرات هایی که زود تاثیر می گذارند مانند آب میوه و یا قرص های گلوکزرا بخورید تا بتوانید قبل از اینکه به طور خطرناکی قند افت کند آن را درمان کنید.
اگر دیابت نداشته باشید اما بخش های دوباره درمان شده هیپوگلیسمی داشته باشید، خوردن وعده های مکرر غذا در طول روز یک اقدام برای کمک به جلوگیری از کاهش میزان قند خون است. با این حال، این رویکرد یک استراتژی بلندمدت نیست. با پزشک برای درمان صحبت کنید.
چگونه از ابتلا به هیپوگلیسمی جلوگیری کنیم؟
و اما درمان خانگی و طبیعی هیپوگلیسمی یا افت ناگهانی قند خون
رژیم غذایی هیپوگلیسمی:چه چیزی را بایدو چه چیزی را نباید بخورید؟
چنانچه در ادامه بخش سلامت نمناک می خوانید به خاطر مشکلاتی که می توانید از قند زیاد یا کم در رژیم غذایی خود ایجاد کنید، احتمالا گیج می شوید که چه چیزهایی باید بخورید و چه چیزی را نباید بخورید. اما کلید مهم این است که هیپوگلیسمی و دیگر شرایطی که گلوکز خون را تحت تاثیر قرار می دهند، تنها به تعادل آن ها نیاز دارد.
پس از آن منطق، تعادل کامل بین قند، کربو هیدرات ها، مواد غذایی و مواد معدنی ممکن است تنها چیزی باشد که شما برای کاهش اپیزودهای هیپوگلیسمی نیاز دارید. اگر در حال حاضر از قند خون پایین رنج می برید، در اینجا مقداری از غذاهایی که باید به وعده های غذایی روزانه خود اضافه کنید آورده شده است:
غذاهای غنی از پروتئین :
پروتئین و کربو هیدرات های پیچیده به گلوکز تجزیه می شوند، اما با سرعت بسیار کمتری نسبت به قند ساده. این کار به بدن کمک می کند به سطح گلوکز استوار بیشتری دست یابد. خوردن غذاهای غنی از پروتیین قبل از رفتن به رختخواب، احتمال به دست آوردن یک حمله هیپوگلیسمی یا افت ناگهانی قند خون در طول خواب را کاهش می دهد. برخی از نمونه هایی از غذاهای غنی از پروتئین، گاو تغذیه شده با علف، ماکیان و غذاهای دریایی ارگانیک است.
افت ناگهانی قند خون در خواب با خوردن غذاهای غنی از پروتئین
غذاهای غنی از فیبر محلول:
فیبر به یبوست، هضم غذا و جذب شکر کمک می کند. به حفظ سطح قند در بدن در سطوح ثابت کمک می کند و مانع از افت ناگهانی قند خون در بین وعده های غذایی می شود. 2 غذایی که حاوی فیبر بالایی هستند شامل دانه های چیا، گل کلم، بروکلی و کلم بروکسل می باشد.
کربوهیدرات هایی که گلیسمی کمی دارند:
بهتر است که غذاهایی که گلیسمی پایین دارند بخورید تا به نرمال کردن سطح قند شما با آزاد کردن میزان ثابت گلوکز کمک خواهد کرد. اینها شامل شیر خام، لوبیا و عدس هستند. با این حال، مطمئن شوید که لوبیا و عدس را به درستی آماده می کنید تا مطمئن شوید که مواد مغذیشان از بین نمی رود.
نرمال کردن سطح قند خون با لوبیا و عدس
برای جلوگیری از افت قند خون چه مواد غذایی نباید بخوریم؟
در حالی که غذاهایی وجود دارند که می توانند به شما در بازیابی خود از افت ناگهانی قند خود کمک کنند، برخی خوراکی هایی نیز وجود دارند که باید آن ها را محدود کرد یا به طور کامل از رژیم غذایی خود حذف کنید.
کربوهیدرات پردازش شده و تصفیه شده:
در حالی که ممکن است ایده خوبی باشد که مقدار کمی شیرینی و یا غذاهای دیگر غنی از شکر در طول افت ناگهانی قند خون باشد، اما خوردن کربوهیدرات ساده در طول روز می تواند به تنظیم گلوکز در بدن شما کمک کند و در نتیجه به جلوگیری از افت ناگهانی قند خون کمک کند. به این دلیل است که بدن شما قادر به تغییر و جذب این کربو هیدرات های بسیار ساده به گلوکز است، سطح قند خون را بالا می برد و باعث افزایش ترشح انسولین حتی تا ساعت ها پس از خوردن غذا می شود.
توصیه هایی برای مقابله با افت ناگهانی قند خون
از مخلوط کردن داروهای انسولین پرهیز کنید:
بیماران دیابتی اغلب به انسولین تکیه دارند و برخی حتی ممکن است از داروهای مختلف انسولین به دلایل مختلف استفاده کنند. با این حال، مخلوط کردن آن ها توصیه نمی شود و حتی ممکن است با کاهش میزان گلوکز به میزان زیاد که باعث واکنش افت ناگهانی قند خون می شود را به همراه داشته باشد.
برای جلوگیری از مصرف داروی اشتباه در زمان اشتباه، یک تکنیک این است که آن ها را در جاهایی ذخیره کنید که به طور معمول دارو را مصرف می کنید، مانند نگه داشتن انسولین در آشپزخانه یا اتاق غذا خوری و انسولین طولانی مدت شما در اتاق خواب.
هرگز از وعده های غذایی صرف نظر نکنید:
طفره رفتن از خوردن وعده های غذایی ممکن است در میان افرادی که سرشان شلوغ است متداول باشد، اما این به این معنی نیست که این کار برای همه توصیه می شود. حذف هر یک از وعده های غذایی ممکن است متابولیسم بدن شما را مختل کند، چون بدن مجبور خواهد بود از منابع دیگری که شما می خورید انرژی بگیرد. حذف هر یک از وعده های غذایی به طور مضری بر سطح گلوکز شما تاثیر می گذارد و افت ناگهانی قند خون را افزایش می دهد.
کاهش سطح گلوکز با حذف وعده های غذایی
با قانون 15/15 آشنا باشید:
قانون 15/15 به فرآیند خوردن 15 گرم کربوهیدرات وقتی کاهش قند خون دارید بر می گردد و اینکه و باید 15 دقیقه صبر کنید تا دوباره میزان گلوکز تان را اندازه گیری کنید. شما این فرآیند را آنقدر تکرار کنید تا زمانی که قند خونتان به محدوده نرمال برسد. قند خون کم یا هیپوگلیسیمی نوعی دیگری از هنجار موجود در سیستم گوارش توسط خون است.
به رغم این حقیقت که معیارهایی وجود دارند که محدودیت سطح گلوکز را مشخص می کنند، که در آن فرد می تواند به عنوان رنج ناشی از افت ناگهانی قند خون تحلیل شود، از فردی به فرد دیگر تغییر می کند. میزان قند خون از 50-70 mg / dl به دست می آید و تصور می شود در پایین ترین میزان سطح قند خون قرار دارد.
به اندازه کافی بخوابید:
کمبود خواب اثرات مخرب فراوانی بر متابولیسم گلوکز و آزاد سازی هورمون ها دارد. حتما هر شب حدود 8 ساعت بخوابید تا به بدنتان زمان کافی برای بهبود بدهید.
خواب کافی برای مقابله با بیماری هیپوگلیسمی
درمان های خانگی و گیاهی افت ناگهانی قند خون در طب سنتی
ریشه شیرین بیان درمان گیاهی افت قند خون :
ریشه های شیرین بیان را به قطعات کوچکی تقسیم کرده و آن ها را در یک لیوان آب قرار دهید و بجوشانید. این آب جوشیده را یک بار در روز بنوشید.
سیب زمینی استانبولی وحشی برای افت قند خون:
ریشه های خشک شده سیب زمینی استانبولی وحشی را تمیز کنید و با شیر مخلوط کنید تا به یک خمیر تبدیل شود. شیر را بنوشید تا مزایای خوبش را به دست آورید.
درمان افت قند خون با سیب:
روزانه دو عدد سیب را بعد از غذا برای مقابله با قند خون پایین بخورید.
افزایش قند خون با سیب
رفع افت ناگهانی قند خون با ملاس (شیره چغندر):
مقدار کمی از ملاس را به یک لیوان آب گرم اضافه کنید. برای افزایش سطح قند خون در روز دو بار این را بنوشید.
ریشه قاصدک به افت قند خون کمک می کند:
ریشه خشک شده قاصدک را به یک لیوان شیر اضافه کنید و مخلوط کنید. این شیر را روزانه برای نتایج خوبش بخورید.
مقابله با افت قند خون با جعفری:
عصاره ای از برگ های جعفری بگیرید و آن را برای به دست آوردن مزایای سلامتی اش در برابر قند خون پایین بنوشید.
درمان قطعی افت قند خون با عصاره برگ های جعفری
افزایش قند خون با گوجه فرنگی:
گوجه فرنگی تازه را در تمام رژیم های غذایی برای کاهش اختلالات لوزالمعده و در نتیجه تعادل سطح قند خون اضافه کنید.
تخمه های آفتاب گردان برای درمان افت قند خون :
دانه گل آفتابگردان به صورت خام به صورت منظم به منظور بالا بردن سطح قند خون مفید است.
درمان افت قند خون با دانه های کدوتنبل:
پودر دانه های کدوتنبل باید با یک لیوان شیر مخلوط شود و برای نتایج مفیدش مصرف شود.
دانه های کدوتنبل مفید برای کاهش سطح قند خون
رهایی از افت قند خون با ریشه های جنتیانا:
ریشه های جنتیانا را در آب بجوشانید و روزانه دو بار بنوشید.
جو برای درمان طبیعی افت قند خون :
جو در مقادیر مناسب به منظور جبران سطوح پایین قند خون به روش منظم مفید است.
رفع افت قند خون با رژیم غذایی متعادل:
رژیم غذایی که شامل گوشت، محصولات لبنی، نان و سبزیجات و میوه ها است از بدن برای حفظ سطح قند خون پایدار حمایت می کند.