بهترین زمان برای صرف وعده شام
عدم مصرف شام باور عمومی را به دنبال دارد که این عمل برای بدن سودمند است و موجب خواب آرامبخش می شود. اما آموزه های اسلامی و روایات معصومان علیهم السلام در این خصوص نظر متفاوتی دارند. قرآن کریم و سیره پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و ائمه اطهار علیهم السلام حاکی از آن است که مصرف شام نه تنها برای سلامت بدن مفید است، بلکه به عنوان یک سنت پسندیده و مستحب شمرده شده است. این رویکرد دینی بر اساس شواهد علمی نیز تأیید می گردد. بنابراین، پرهیز از مصرف شام را نباید به عنوان یک عامل مثبت برای سلامت و اندام زیبا در نظر گرفت.
موارد مهمی که باید در مورد عدم مصرف شام بدانید:
عدم مصرف شام چه تأثیراتی بر بدن دارد؟ بسیاری از ما معتقدیم که برای کاهش سریع وزن باید از خوردن شام پرهیز کنیم، اما آیا این باور درست است یا نادرست؟ پاسخ این سؤال را در فرمایشات امامان و پیامبران خواهید یافت.
بهترین الگوی تغذیه ای روزانه برای همه افراد مبتنی بر افزایش تعداد وعده ها در روز و کاهش حجم و مقدار مصرف در هر وعده غذایی شکل می گیرد؛ اما در هیچ الگوی تغذیه ای حذف وعده شام و خوابیدن با شکم گرسنه توصیه نمی شود. دکتر نیستانی با تاکید بر این که حذف وعده های غذایی و بخصوص شام در اکثر مواقع، نه تنها به کاهش وزن مناسب و پایدار منجر نمی شود، بلکه فرد را با مشکلات تغذیه ای نیز رو به رو می کند، می گوید:محدوده طبیعی قند خون بین 70 تا 100 میلی گرم است که با صرف مواد غذایی در هر وعده افزایش پیدا می کند. اما در یک شخص سالم و طبیعی پس از گذشت دو ساعت از هر وعده غذایی، قند خون دوباره به میزان پایه اش برمی گردد و احساس گرسنگی تدریجی به فرد دست می دهد.
فردی که حدود 60 الی 70 کیلوگرم وزن دارد روزانه یه چیزی حدود 1700 الی 1800 کالری نیاز دارد. درحقیقت اگر فردی مایل به ثابت نگه داشتن وزن خود باشد باید روزانه 30 کیلو کالری به ازای هر کیلوگرم وزن بدن مصرف کند اما اگر شخصی می خواهد وزن خود را کاهش دهد، باید روزانه 20 کیلو کالری به ازای هر کیلوگرم وزن بدن استفاده کند
توصیه های پزشکی معصومین دربارهشام نخوردن
در کتاب مفاتیح الحیات در باب وعده های غذایی اینگونه آمده است:
شخصی به خدمت امام صادق علیه السلام از بیماری های گوارشی شکایت کرد. آن حضرت برای پیشگیری از بیماری های گوارشی فرمود:صبحانه و شام بخور و میان آن دو چیزی نخور، چون مایه فساد بدن است. مگر نشنیدی که خدا می فرماید:در آنجا (بهشت) هر بامداد و عصرگاه رزق خود را خواهند داشت. ولی پس از دچار شدن به این نوع بیماری، پزشکان توصیه می کنند که در فاصله های کم از غذای مناسب استفاده شود.
امام رضا علیه السلام می فرماید:در جسم انسان رگی به نام 'عشاء' وجود دارد که چنانچه شخص شام نخورد آن رگ تا صبح وی را نفرین می کند و می گوید:خدا تو را گرسنه و تشنه کند، چنان که مرا گرسنه و تشنه کردی، پس هیچ یک از شما شام خوردن را ترک نکند، هرچند به لقمه ای از نان یا جرعه ای از آب باشد.
در مورد شام نخوردن سخنی از امام صادق (علیه السلام) نقل شده است که ایشان می فرمایند:با نخوردن شام رگی در بدن می میرد که هرگز دیگر زنده نخواهد شد.
همچنین امام علی (علیه السلام) می فرمایند:حضرت محمد در ابتدای تاریکی شب شام می خورد و این امر بسیار برای سلامت تن مهم است چرا که اگر خوردن شام به دیر وقت موکول شود بدن را به تباهی می کشد.
حضرت محمد (صلی الله و علیه و آله) می فرمایند:نخوردن شام انسان را پیر می کند. غذای شب را ترک مکن ولو آنکه تکه نان خشکی باشد. من می ترسمکه اگر امت من غذای شب را ترک کنند، زود پیر شوند
از تمام سخنان ائمه توصیه ای کارساز به دست می آید که آنها توصیه کرده اند که حتماً شام بخورید حتی سه لقمه نان و نمک که تاکید آنان را نشان می دهد.
عوارضشام نخوردن
شام نخوردن باعث پیری زود رس می شود
در شب چیزی و لو اینکه قطعه نان کوچکی باشد تناول کنید
کسیکه دو شب پشت سر هم غذا نخورد. نیرویی از او به هدر می رود که تا چهل روز برنمی گردد
غذای شب، نیروی پیر و جوان است.
هرکس که غذای شب را ترک کند، نیرویی از او می رود که بر نمی گردد
غذای شب سودمندتر از غذای روز است
در شب حرارت به داخل بدن می رود و هضم قوی تر می شود بر خلاف روز که سردی به داخل و
حرارت به سطح بدن می رود و غذا درست هضم نمی شود
اگر در هنگام شب در معده چیزی نباشد. حرارت بدن به جای آنکه به آن بپردازد، به رطوبت اصلی
بدن متوجه می شود و آن را خشک و لاغر می کند. به همین دلیل است که، در هنگامی که معده خالی است باعث کم خوابی می شود