بیماری شریانی محیطی: آشنایی با علائم و درمان
بیماری شریانی عروقی محیطی با نام اختصاری PAD، موجب تنگی و محدودیت در عروق خونی محیطی بدن میشود. این امر در نتیجه رسوب چربی و تشکیل پلاک در درون سرخرگها رخ میدهد و در نهایت مانع از رسیدن خون کافی به اعضای بدن میگردد. درد و ناراحتی در ناحیه ساق پا، که به هنگام فعالیت بدن تشدید میشود، یکی از مهمترین و شایعترین علائم این بیماری محسوب میگردد. این اختلال عروقی، چنانچه به موقع تشخیص داده نشود و درمان نگردد، میتواند پیامدهای جدی و خطرناکی برای سلامت فرد به همراه داشته باشد.
بیماری شریانی محیطی (PAD) یک اختلال در گردش خون است که در آن سرخرگ های محیطی بدن تنگ و باریک می شوند. این مشکل باعث کاهش جریان خون به اندام های بدن می گردد. علائم این بیماری می تواند شامل درد در هنگام راه رفتن، خستگی و ضعف در اندام ها، و در موارد شدید، زخم های پوستی و نکروز بافتی باشد. این بیماری اغلب با عوامل خطرسازی مانند سیگار کشیدن، دیابت، چاقی و فشار خون بالا مرتبط است و می تواند منجر به عوارض جدی مانند نارسایی قلبی و سکته مغزی شود. درمان آن شامل تغییرات سبک زندگی، دارودرمانی و در موارد شدید، اقدامات جراحی است.
هنگامی که بیماری های عروق محیطی (PAD) را پیشرفت می دهید، اعضا - معمولاً پاهایتان - به اندازه کافی جریان خون را دریافت نمی کنند تا با تقاضای خون متعادل کند و همانطور که در ادامه بخش سلامت نمناک گفته شده است این امر موجب بروز علائمی، خصوصا درد پا هنگام پیاده روی می شود.
هم چنین بیماری عروق محیطی به احتمال زیاد نشانه یک تجمع گسترده از رسوبات چرب در شریان ها است که این شرایط ممکن است باعث کاهش جریان خون به قلب و مغز و همچنین پاهای شما شود.
شما اغلب با ترک سیگار، ورزش کردن و خوردن رژیم غذایی سالم می توانید با موفقیت با بیماری های عروق محیطی مقابله کنید.در بسیاری از افراد بیماری PAD یک بیماری خاموش است زیرا علائم قابل تشخیص ندارد. افرادی که مبتلا به این بیماری هستند ممکن است یک یا چند نشانه ی زیر را داشته باشند.
بیماری pad چیست و چه نشانه ای دارد؟
علایم بیماری pad:
در حالی که بسیاری از افراد مبتلا به بیماری های عروق محیطی دارای علایم خفیف یا بدون علایم هستند، برخی از افراد هنگام راه رفتن درد دارند.علائم شامل درد عضلانی یا گرفتگی پاها و یا بازوهای شما هستند که با فعالیت، مانند راه رفتن، ایجاد می شوند اما بعد از چند دقیقه استراحت ناپدید می شوند.
محل درد به موقعیت سرخرگ مسدود شده یا تنگی آن بستگی دارد.
درد ماهیچه ساق پا شایع ترین محل است.
شدت آن به طور گسترده، از ناراحتی خفیف تا دردهای ناتوان کننده ، متفاوت است.
گرفتگی شدید می تواند برای شما سخت باشد که راه بروید یا انواع دیگر فعالیت های فیزیکی را انجام دهید.
درد ساق پا از علائم شایع بیماری pad
علائم بیماری عروق و شریان محیطی PAD و نشانه های آن، عبارتند از:
- بعد از فعالیت های خاصی مثل راه رفتن و یا بالا رفتن از پله ها در یک یا هر دو ماهیچه های باسن، ران یا ماهیچه های ساق پا درد بوجود می آید.
- رخوت یا ضعف پا
- سری در پایین پا و یا کف پا، به خصوص در مقایسه با طرف دیگر
- زخم در انگشتان پا، کف پاها و پاها که خوب نمی شوند
- تغییر در رنگ پاها
- ریزش مو و یا رشد آرام مو روی پاها
- رشد آهسته ناخن پا
- پوست براق پاها
- عدم ضربان قلب منظم یا ضربان ضعیفی در پاهایتان یا کف پاها
- اختلال عملکرد نادرست در مردان
اگر بیماری عروق محیطی پیشرفت کند، درد می تواند زمانی رخ دهد که در حال استراحت هستید و یا وقتی دراز بکشید.
شاید برای برهم زدن خواب کافی باشد.
آویزان کردن پاها بر روی لبه تخت خواب یا قدم زدن در اطراف اتاق ممکن است به طور موقت درد را تسکین دهد.
بیماری شریانی محیطی pad چیست؟
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد:
اگر درد، بی حسی و یا دیگر نشانه ها را داشته باشید، آن ها را به عنوان یک بخش طبیعی از پیری مربوط نکنید.به پزشک خود زنگ بزنید و یک قرار ملاقات بگذارید حتی اگر شما علائم بیماری عروق محیطی را نداشته باشید، ممکن است لازم باشد که غربال شوید:
سن بالای 65 سال:
بیش از 50 سال سن داشتن و سابقه دیابت یا سیگار کشیدن.زیر 50 سال، اما دیابت و دیگر عوامل خطر بیماری های عروق محیطی نظیر چاقی یا فشار خون بالا را داشتن.
عوامل خطر بیماری pad
علل بیماری PAD:
بیماری عروق و شریان محیطی اغلب از آترواسکلروز ناشی می شود.در آترواسکلروز، رسوبات چرب بر روی دیواره ای سرخرگ ایجاد می شوند و جریان خون را کاهش می دهند.اگرچه بحث های آترواسکلروز معمولاً بر روی قلب تمرکز دارند، اما این بیماری می تواند بر شریان ها در سراسر بدن شما تاثیر گذارد.
وقتی که در سرخرگ ها رخ می دهد که خون را برای اعضای بدن خود تامین می کند،و باعث بیماری عروق محیطی می شود.کم تر از این، علت بیماری عروق محیطی ممکن است به علت التهاب، آسیب به اعضای بدن، تشریح غیر معمول رباط ها یا ماهیچه ها و یا مواجهه تابش باشد.
بررسی دلایل اصلی بیماری pad
عوامل خطر بیماری pad:
عواملی که ریسک ابتلا به بیماری عروق محیطی را افزایش می دهند، عبارتند از:
- سیگار کشیدن
- دیابت
- چاقی (شاخص توده بدنی بالای 30)
- فشار خون بالا
- کلسترول بالا
- افزایش سن، به خصوص بعد از رسیدن به سن 50 سال
- تاریخچه خانوادگی بیماری عروق محیطی، بیماری های قلبی یا سکته مغزی
- سطوح بالای هوموسیستین، یک جز پروتیینی است که به ساخت و نگهداری بافت کمک می کند.
- افرادی که سیگار می کشند یا دیابت دارند، به دلیل کاهش جریان خون، بیش ترین خطر ابتلا به بیماری های عروق محیطی را دارند.
نقش سیگار در بیماری pad
مشکلات و عوارض بیماری PADدر شریان محیطی:
اگر بیماری عروق محیطی شما با تجمع پلاک هایی در رگ های خونی شما ایجاد می شود، شما هم در معرض خطر توسعه این موارد قرار دارید:
این ایسکمی عضله انتقادی:
این بیماری به صورت زخم های باز، جراحت, یا عفونت هایی در پاها است که درمان نمی یابد.ایسکمی عضله انتقادی وقتی رخ می دهد که این آسیب ها یا عفونت ها پیشرفت کنندو موجب از بین رفتن بافتی (قانقاریا) شوند که گاهی منجر به قطع عضو می شود.
حمله قلبی و سکته:
تصلب شریان که باعث نشانه ها و علایم بیماری عروق محیطی می شود, به پاهای شما محدود نمی شود. رسوبات چربی در سرخرگ هایی ایجاد می شوند که خون و مغز شما را تامین می کنند.
بیماری pad چه عوارضی دارد؟
پیش گیری از بیماری PAD:
بهترین راه برای جلوگیری از این اتفاق حفظ شیوه زندگی سالم است. یعنی:
- سیگار کشیدن را رها کنید اگر یک فرد سیگاری هستید.
- اگر دیابت دارید قند خونتان را کنترل کنید.
- منظم ورزش کنید.
- در صورت امکان, کلسترول و سطوح فشار خون را کاهش دهید.
- غذاهایی بخورید که چربی اشباع شده کمی داشته باشند.
- وزن سالم را حفظ کنید.
راه جلوگیری از بیماری pad
تشخیص بیماری PAD:
برخی از تست های پزشکی برای تشخیص بیماری عروق محیطی:
معاینه بدنی:
پزشک شما ممکن است در طول معاینه فیزیکی علایمی از PAD را پیدا کند, مانند نبض ضعیف یا غایب در زیر یک ناحیه باریک از سرخرگ, و شواهدی از بهبود زخم ضعیف در منطقه ای که جریان خون شما محدود شده و فشار خون را در اندام آسیب دیده شما کاهش می دهد.
شاخه قوزک پا (ABI) این یک تست معمول برای تشخیص PAD است. فشار خون در قوزک پا با فشار خون در بازوی شما مقایسه می شود.
برای دریافت فشار خون, پزشک شما از یک دستگاه فشار خون معمولی و دستگاه سونوگرافی ویژه برای ارزیابی فشار خون و جریان آن استفاده می کند.
شما ممکن است بر روی تردمیل راه بروید و قبل و بلافاصله بعد از ورزش کردن برای گرفتن شدت شریان های باریک در طول راه رفتن, انجام دهید.
نحوه تشخیص بیماری عروقی pad
سونوگرافی:
تکنیک های تصویربرداری سونوگرافی ویژه, مانند سونوگرافی داپلر, می توانند به پزشک شما کمک کنند تا جریان خون را از طریق رگ های خونی شما ارزیابی کرده و شریان های مسدود شده را شناسایی کنند.
آنژیوگرافی:
طبق آنچه در این بخش از سلامت نمناک میخوانید با استفاده از یک رنگ (مواد کنتراست) که به رگ های خونی شما تزریق می شود, این تست به پزشک شما این امکان را می دهد که جریان خون را از طریق شریان هایتان مشاهده کند.
پزشک قادر است جریان مواد رنگی را با استفاده از تکنیک های تصویر برداری, مانند تصویربرداری اشعه ایکس یا روشی که آنژیوگرافی تشدید مغناطیسی نامیده می شود, ردیابی کند.
آزمایش خون:
یک نمونه از خون شما می تواند برای اندازه گیری کلسترول و تری آن و چک کردن به دیابت استفاده شود.
راه های تشخیصی بیماری pad
درمان بیماری PAD:
درمان بیماری های عروق محیطی دو هدف عمده دارد:
علائم, مانند درد پا را مدیریت کنید تا بتوانید فعالیت های فیزیکی خود را ازسر بگیرید.پیشرفت تصلب شریان در بدن خود را متوقف کنید تا خطر حمله قلبی و سکته را کاهش دهید.
داروهایی که فقط و فقط پزشک باید تجویز کند:
داروهای کاهش دهنده کلسترول. داروهای کاهش کلسترول کمک می کنند تا خطر حمله قلبی و سکته را کاهش دهید.
داروهای فشار خون بالا:
اگر شما فشار خون زیادی دارید, پزشک می تواند داروها را برای پایین آوردن آن تجویز کند.
داروهای درمانی بیماری pad
داروهایی برای جلوگیری از لخته های خونی:
از آنجا که بیماری عروق محیطی مربوط به کاهش جریان خون به اندام ها است, بهبود این جریان مهم است.پزشک ممکن است درمان روزانه آسپرین و یا داروی دیگری را تجویز کند.
داروهای تسکین دهنده:
مصرف مواد کورتیزولی باعث افزایش جریان خون به اندام ها می شود. این به طور خاص به درمان علائم مشکلاتش نظیر درد پا، برای افرادی که بیماری عروق محیطی دارند، کمک می کند.عوارض جانبی مشترک این داروها شامل سردرد و اسهال می شود.
عوارض داروهای بیماری pad
درمان بیماری شریان محیطی PAD با آنژیوپلاستی و جراحی:
در برخی موارد، آنژیوپلاستی یا جراحی ممکن است برای درمان بیماری های عروق محیطی که باعث مشکلاتی می شود، ضروری باشد:
آنژیوپلاستی
در این روش، یک لوله توخالی کوچک از طریق یک رگ خونی به سرخرگ آسیب دیده وارد می شود.در آنجا یک بالون کوچک روی نوک آن وجوددارد که برای باز کردن سرخرگ و صاف کردن انسداد به دیواره شریان بالا می رود، و همان زمان سرخرگ را باز کرده تا جریان خون را افزایش دهد.
پزشک شما هم چنین ممکن است یک چارچوب سیمی بنام استنت در سرخرگ قرار دهد تا به باز نگه داشتن آن کمک کند. این همان روشی است که پزشکان برای باز کردن عروق قلب بکار می برند.
جراحی بایپس
پزشک شما ممکن است یک بایپس را از بخش دیگر بدن و یا یک رگ خونی ساخته شده از بافت مصنوعی (ساخته شده از جنس) تهیه کند و یک عمل پیوند انجام دهد.این تکنیک اجازه می دهد تا خون در اطراف سرخرگ مسدود شده، جریان یابد.
عمل جراحی پیوند برای بیماری pad
درمان ترومبولیتیک
اگر یک لخته خونی که رگ را مسدود می کند داشته باشید، پزشک شما ممکن است یک دارو ضد لخته را به سرخرگ شما تزریق کند تا آن را بشکند.
برنامه ورزشی
علاوه بر دارو و یا جراحی، پزشک احتمالاً یک برنامه ورزشی تحت نظارت را برای افزایش فاصله ای که شما می توانید بدون درد پیاده روی کنید، تجویز می کند.ورزش منظم علائم (PAD) را به چند روش بهبود می بخشد، از جمله کمک به بدن شما برای استفاده موثر از اکسیژن.
استفاده از درمان های طبیعی برای بیماری PAD
به خاطر تحقیقات محدود، خیلی زود است که هر شکل داروی جایگزینی برای بیماری عروق محیطی توصیه شود. همچنین مهم است توجه داشته باشید که درمان خود سرانه باعث به تاخیر انداختن درمان یا عواقب جدی می شود. اگر از داروهای جایگزین استفاده می کنید، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.